Blokfluit kopen? YET Music & Sound is uw blokfluit specialist!
De blokfluit is een houten blaasinstrument. In het mondstuk is een blok aangebracht. Het blok bepaalt de richting van de luchtstroom wanneer het instrument wordt aangeblazen en projecteert deze lucht op het labium. Dit is essentieel voor het ontstaan van het geluid in de blokfluit. Het stuk hout in het mondstuk is gemaakt van een zachtere houtsoort, bijna altijd cederhout. Er zijn verschillende soorten blokfluiten: de sopranino-, sopraan-, alt-, tenor- en bas blokfluit.
De geschiedenis van de blokfluit
De fluit in het algemeen is een van de oudste instrumenten die we kennen is steeds aangepast naar de wensen van muzikanten in de periode dat ze werden bespeeld. In de middeleeuwen werden juist fluiten met hoge tonen gebruikt, eeuwen later werd het een steeds rondere klank. Aan het begin van de 20e eeuw werd de blokfluit als het ware herontdekt. Veel muzikanten verdiepten zich in traditionele muziek waardoor de blokfluit in veel muzieksoorten een vooraanstaande rol kreeg toebedeeld. Tegenwoordig is de blokfluit voor veel kinderen de eerste kennismaking met het spelen van een muziekinstrument. Zelfs in hedendaagse popmuziek wordt de klank van de blokfluit steeds vaker gebruikt.
Een nieuwe blokfluit, hoe ga je daar mee om?
Het liefste zou je direct na aanschaf van een nieuw instrument uren gaan spelen. Bij een blokfluit is dat niet verstandig; het instrument moet eerst even ‘wennen’ aan de lucht en het vocht die vrij komt tijdens het spelen. Het is dan ook verstandig om de eerste weken het volgende schema aan te houden zodat het instrument geleidelijk in conditie kan komen (dit schema is niet van toepassing voor kunststof fluiten):
- Week 1: 5 minuten per dag
- Week 2: 10 minuten per dag
- Week 3: 20 minuten per dag
- Week 4: 30 minuten per dag
- Week 5: 45 minuten per dag
Na 6 weken is de fluit volledig ingespeeld! Maak na het spelen de body van de fluit direct schoon met een wisser en verwijder zo het vocht. Gebruik geen wisser voor het reinigen van de kop van de blokfluit! Als het labium te vochtig is, probeer het vocht er dan met een ferme zuigbeweging uit te krijgen. Leg nooit uw vinger op het labium, als dit beschadigt verliest de blokfluit zijn klank en intonatie.
Onderhoud van de blokfluit
Net als alle andere instrumenten moet een blokfluit onderhouden worden om te voorkomen dat het instrument vals wordt of uitdroogt. De verbinding van de kop met de body komt tot stand door een dunne kurklaag die op het uiteinde van de kop is aangebracht. Dit kurk moet met een beetje vet worden behandeld om ervoor te zorgen dat het soepel en sluitend blijft.
Een blokfluit moet aan de binnenzijde met olie worden behandeld om te voorkomen dat vocht en condens door het hout wordt opgenomen en de fluit zijn intonatie verliest. Dit moet vooral gebeuren bij blokfluiten die niet geimpregneerd zijn. Veel blokfluiten zijn bij aankoop al geimpregneerd, waardoor olieën niet direct nodig is. Zorg er bij het olieën van de kop voor dat er geen olie tegen het blok komt. Hierdoor neemt het blok geen vocht meer op en zal de blokfluit zijn klank verliezen.